maandag 13 juni 2011

Alın teri

Het zou best eens kunnen dat je deze zomer een anoniem mailtje krijgt met de volgende tekst: Je bent walgelijk.
Sinds kort kan je via internet deze boodschap sturen naar een persoon die overmatig zweet en aan wie je dat niet direct durft te vertellen. Bv. je baas, je docent, je vader, je huisbaas. Het is een Turkse internetsite die aardig populair begint te worden onder studenten, terkokuyorsun.com is de naam.
Persoonlijk vind ik de kwalificatie een beetje ver gaan. Een mildere variant zou ik aardiger vinden. Vooral omdat het lang niet altijd mogelijk is om gedurende een hete zomerdag de overvloedige productie van zweet te voorkomen.
Met zweten is natuurlijk niets mis. Het is gewoon nodig als instrument ter bewaking en regulatie van je lichaamstemperatuur. Zweten is dus normaal. Het hoort er gewoon bij.
Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als ze zweten en schamen zich ervoor. Maar we moeten de zaak niet overdrijven. In het lijstje van de 25 meest schaamtevolle momenten, door Radikal gepubliceerd, komt het niet voor.
Dat neemt niet weg dat veel mensen er iets tegen willen doen. En op zich is dat goed mogelijk. De zweetklieren die voor de geurafscheiding verantwoordelijk zijn liggen vooral in de oksels, de handpalmen en de voetzolen. Enkele malen wassen per dag en iedere dag douchen kan het probleem in belangrijke mate verminderen.
Soms is een medische oorzaak aanwijsbaar en daar is via medicijnen soms iets tegen te doen.
Ook tegen de normale zweetlucht is wel iets te doen. Het is te camoufleren d.m.v. deodorant of antitranspiratie, waarbij het eerste middel alleen maar blokkeert en het tweede de productie vermindert.
Er wordt gezegd dat het gebruik van weinig cafeïne en alcohol ook remmend zou werken. Maar als middel dat echt schijnt te werken wordt steeds vaker botulinetoxine (botox) genoemd dat bij inspuiting enkele maanden werkzaam zou zijn.

Er bestaan honderden gezegden, spreekwoorden en uitspraken over zweten. En de meeste daarvan zijn absoluut niet negatief. Ze kunnen een religieuze oorsprong hebben of voortkomen uit het dagelijks leven. Zweten werd vaak zelfs positief beoordeeld.
Je was ijverig en je spande je in.
In Turkije kwam ik een heel mooi voorbeeld tegen. In Çanakkale varen ponten over de Dardanellen naar Eceabat op het Europese deel van Turkije. Op een van die ponten stond op de boeg en het achtersteven geschreven: alın teri. Hetgeen betekent voorhoofdszweet. Zo was er: alın teri 1, alın teri 2 enzovoorts. De verklaring van deze naam was volgens een Turkse kennis dat de eigenaar van de schepen door hard te werken met zweet op zijn voorhoofd de schepen in zijn bezit had gekregen.
In dit geval werd zweten zeker niet negatief gevonden.

Als je door een winkelcentrum loopt, kom je regelmatig in aanraking met zwoele, penetrante geuren. Nee, geen zweet. Passerende dames met een wolk van parfum of reukwater om zich heen. Vaak ontzettend agressieve luchten die je de adem ontnemen en waarvan je bijna onpasselijk wordt. Soms zie je het aankomen en kan je nog net op tijd een andere route kiezen of je adem inhouden. Soms ben je gewoon te laat. Het te overdadige gebruik van deze middelen schiet zijn doel voorbij: het maskeren van lichaamsgeuren en zweetluchten. Aantrekkelijker maken ze zeker niet.
Dan geef ik toch de voorkeur aan eerlijk zweet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten