vrijdag 7 december 2012

Yellow submarine

Hoe zat dat nou ook al weer. "De vrolijke oorlog". Een echte oorlog op het slagveld kan natuurlijk nooit vrolijk zijn. Maar volgens historici werd door velen de Eerste Wereldoorlog wel zo genoemd. Op 28 juni 1914 werden aartshertog Franz-Ferdinand van Oostenrijk en zijn vrouw doodgeschoten in Sarajevo door Gravillo Princip.
Volgens Oostenrijk zat Servië achter de aanslag en door de alliantiepolitiek van die tijd in Europa werden (bijna) alle Europese landen meegezogen in de strijd. Het Ottomaanse Rijk stond op instorten, de Balkan was een brandhaard, een nieuwe geopolitiek en landjepik stonden hoog in het vaandel. Oorlog dus van 1914 tot 1918.
In Duitsland, Frankrijk en Engeland meldden zich honderdduizenden vrijwilligers om welgemoed deze strijd, die naar verwachting maar enkele maanden zou duren, aan te gaan. Een "onbedorven, vrolijke oorlog" werd het in de pers genoemd.
Het pakte dus iets anders uit en de Eerste Wereldoorlog werd een hele smerige oorlog met miljoenen "vrolijke" slachtoffers.
Nee, echt vrolijk kon je daar niet van worden. Een oorlog is natuurlijk nooit vrolijk.
Hoewel?
Prins Pret, ja prins Bernhard der Nederlanden vluchtte naar Londen toen de Duitsers Nederland waren binnengevallen. Vrouw en kinderen reisden door naar Canada. De prins bleef in Londen. Daar, maar niet alleen daar, schijnt hij de bloemen aardig buiten te hebben gezet. De Tweede Wereldoorlog was voor de prins wel degelijk een vrolijke tijd. Althans volgens welingelichte kringen.
Koning George VI van het Verenigd Koninkrijk moet ooit tegen de prins gezegd hebben: "Van alle mensen die ik ken, ben jij de enige die echt van de oorlog genoten heeft."

Ongeveer een jaar geleden bleek Iran in het bezit te zijn gekomen van een drone van de Verenigde Staten. De Iraanse luchtmacht zou de besturing overgenomen hebben toen het vliegtuig binnen het Iraanse luchtruim kwam. En inderdaad werd een, zo te zien onbeschadigde, RQ-170 Sentinel op de Iraanse tv aan het volk getoond.
Een Iraanse speelgoedfabrikant kreeg toestemming om schaalmodellen van het toestel te produceren. En zo maar lagen de 25 cm grote speelgoedmodellen na enkele maanden in de winkel. Leuke droontjes in alle kleuren van de regenboog. Voor de aardigheid werd president Obama via de Zwitserse ambassade verblijd met een roze exemplaar.
Iran fabriceert nu een eigen levensgrote drone. En misschien ook wel in allerlei aansprekende, vrolijke kleuren. Binnenkort te aanschouwen.
Een vreemde veronderstelling?
Absoluut niet.
Iran bouwt sinds enkele jaren eigen onderzeeërs. De grote types werden ooit in Rusland gekocht. Maar gezien alle sancties tegen het land weet je maar nooit van wie je in de toekomst nog op aan kan. Dus wil Iran eigenlijk alles zelf produceren.
En het land is er in geslaagd om twee types in de vaart te brengen. Tot nog toe werden ze niet gespot maar onlangs werd er in alle openheid mee geshowd. Een video op de Iraanse staatstelevisie en foto's in de kranten met een oorlogsschip en onderzeeërs van eigen bodem.
Volgens westerse waarnemers leek het natuurlijk allemaal nergens op en helemaal niet de kleur. Deze was namelijk hemelsblauw en dat zou de onderzeeër wel erg gemakkelijk te traceren maken.
De spanningen in het Midden-Oosten lopen alsmaar verder op en wellicht maakt men zich klaar voor de strijd. Spierballen tonen? Kleur bekennen?
Ik heb me laten vertellen dat Iran ook een rode, een gele, een groene en een paarse onderzeeër bezit. Klaar voor een "kleurrijke, vrolijke oorlog?"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten