woensdag 5 december 2012

Verdwenen

De afgelopen weken werd ik iedere morgen als ik mijn laptop aanzette uitgenodigd om Anlantis te ontdekken. Atlantis'i keşfet stond er bij een prachtig gekleurde advertentie. Is dat dan nog steeds niet gebeurd, dacht ik toen ik de advertentie de eerste keer zag. Later toen ik de uitnodiging aannam (met het idee dan misschien de eerste te zullen zijn) en de advertentie aanklikte begreep ik dat het om een nieuwe aflevering van een computerspel handelde en niet om een reis met een touroperator.
Typisch eigenlijk dat Atlantis nog steeds niet teruggevonden is. Je zou trouwens over een herontdekking  moeten praten als Atlantis werkelijk bestaan mocht hebben. Ik meen dat de Griekse wijsgeer Plato een van de eersten was die in een van zijn werken het vergaan van de metropolis noemde. Sindsdien is er naar gezocht. Allerlei theorieën zagen het daglicht, die allemaal een andere plaats aanduidden waar de restanten eventueel teruggevonden zouden kunnen worden. Honderden verhalen,tv-series, boeken, films, games, schilderijen en liederen zijn over het onderwerp verschenen. En na duizenden jaren van zoeken is het nog steeds niet duidelijk of de stad bestaan heeft of dat er in de oudheid een schrijver was die een leuk ideetje op papier zette.
Met alle moderne technieken, technologieën, onderzeeërs, sonar en prijsjagers met hun bodemscanners zou men veronderstellen dat het toch niet mogelijk kan zijn dat de restanten van een hele stad, een volledige samenleving, nog niet teruggevonden is.
Maar misschien is een totale, absolute verdwijning toch mogelijk. Want zeer recent hebben we daarvan toch weer een waarschijnlijk voorbeeld van kunnen zien.
In de Koraalzee, ten noorden van Nieuw- Caledonië, in de Stille of Grote Oceaan,ligt of lag het Sandy Island. "Ontdekt" door de Fransen in 1792 en toen Ile de Sable genoemd. Herontdekt door walvisvaarders in 1876, schijnt het. En in 1908 voor het eerst op een kaart opgenomen.
En sindsdien staat of stond het eiland op alle landkaarten. Een langwerpig eiland ongeveer 30 km lang en 4 km breed. Toch een aardig eilandje. In de Times Wereldatlas, op Google Earth, of Google Maps, op weerkaarten en zeekaarten was het terug te vinden.
Een expeditie van een universiteit uit Australië kon op haar zoektocht naar het eiland helemaal niets vinden. De kapitein van het expeditievaartuig durfde aanvankelijk niet eens over de plaats met de bijbehorende coördinaten heen te varen, uit angst om op onder de zeespiegel gedaalde rotsmassa's te lopen.
Maar uit onderzoek bleek de zee daar ongeveer 1400 meter diep te zijn.
Heeft het eiland ooit bestaan. Is er een aardverschuiving geweest? Proeven met wapens? Moest er iets verborgen worden? Vernietigd? En waarom is het eiland nu op kaarten van Google Earth zwart gemaakt?
De kaartgegevens blijken afkomstig te zijn uit de database van de CIA. Dat roept bij sommige "analisten" natuurlijk vraagtekens op.
Kan het zo zijn dat de kaartenmaker in 1908 per ongeluk zijn pen heeft laten vallen waardoor een streepje ontstond dat daarna een eiland is geworden dat alsmaar is meegekopieerd? Of haalde hij een grap uit? Zijn er voor alle vragen plausibele verklaringen te vinden?
Misschien wel. Of toch een soort Atlantis?
Een kennis opperde de volgende verklaring:
"Op Guideways.com/prayertimes werden de Islamitische gebedstijden van het eiland genoemd. Met het verzoek eventuele fouten bij de plaatselijke moskee te melden.
Het eiland was dus ooit bewoond. Er was een trainingskamp van een terroristische beweging. En wat er verder gebeurd is laat zich raden," legde hij uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten