maandag 10 december 2012

Censuur

"Man ga toch boeven vangen," was het laatste dat Harry de agent toevoegde nadat hij een bekeuring van € 340 had moeten betalen aan een verbaliserende agent vanwege het feit dat hij een prop papier (boodschappen briefje waarschijnlijk) netjes in de goot had gedeponeerd.
Er staan hoge boetes op verschillende, in de ogen van veel burgers, kleine overtredingen. En net als Harry sporen ze de agent dan aan om volgens hen zinniger en belangrijker werk te gaan doen.

In Turkije is een stevige discussie losgebarsten over een vervolgserie op de televisie. "Muhteşem Yüzyıl" (De schitterende eeuw) geeft een beeld van het leven van sultan Süleyman en de enerverende gebeurtenissen aan zijn hof. Een kostuumserie zou ik het noemen. Veel goud en sieraden, veel pracht en praal, veel paleizen en paarden, wapens en gevechten, romances en moorden.
De serie kent fans en tegenstanders. De fans zien een kostuumserie met veel romantische verwikkelingen en onschuldig tijdverdrijf.
De tegenstanders zijn laaiend en spreken schande van de manier waarop de sultan en diens leven wordt geïnterpreteerd en weergegeven door de makers.
Süleyman (1494-1566) was een van de langstzittende sultans. Van 1520 tot zijn dood in 1566 was hij de heerser over het Ottomaanse Rijk. In de westerse wereld bekend onder de naam Suleiman de Prachtige en in Turkije onder de naam Kanuni Sultan Süleyman (the lawmaker, de wettenmaker). De betekenis die hij had voor de hervorming van de wetgeving destijds, is volgens critici in de serie ondergesneeuwd met vooral vrouwelijk schoon en bezigheden die daarmee verband houden.
Grappig is dat er hieromtrent internationaal een misverstand zou zijn ontstaan. De uitspraak van het Engels is voor veel Turken erg moeilijk. Ook doordat sommige letters in het Turks niet bestaan treden er wel problemen op. In het Turks bestaat de letter w niet. W en v worden dan in sommige situaties nagenoeg hetzelfde uitgesproken. En "lawmaker" zou dan klinken als "lovemaker". Maar dit terzijde.
Maar voor heel veel mensen schijnt die "lovemaker" aanleiding te zijn geweest om de mediawaakhond (RTÜK) te bellen met het verzoek de serie te verbieden.
Afgelopen maand meldde minister-president Recep Tayyip Erdoğan zich in de discussie. Hij vond dat er tegen dit spotten met de historische feiten en het neerzetten van de sultan zoals gedaan door de regisseur opgetreden zou moeten kunnen worden. De eigenaar van het televisiekanaal zou al gewaarschuwd zijn. Volgens Erdoğan vraagt deze kwestie om juridische actie.
Het gaat natuurlijk niet om een documentaire en de schrijver van het plot en de regisseur van de serie veroorloven zich alle mogelijke vrijheden. En actie zal dan ook waarschijnlijk niet uitblijven. Een voorstel om tot actie over te gaan wordt door Kamerleden van de AKP (partij van Erdoğan) besproken. Als het tot stemming komt in de kamer zal een voorstel in die richting zeker worden aangenomen gezien de meerderheid van de AKP. Er wordt al druk gespeculeerd om met speciale wetgeving te komen en veel kijkers zullen hun populaire dizi (serie) dan moeten missen. En wie of wat volgt kan men zich afvragen.
De serie kent momenteel meer dan 150 miljoen kijkers in Turkije en de 43 landen waaraan hij is verkocht. Een verbod op uitzending in Turkije zal dus niet werken gezien de schotelontvangers. Alleen een verbod op het produceren van de serie zou dan nog mogelijk zijn. Dat brengt veel financiële problemen met zich. En Erdoğan zal zich daarmee in het buitenland behoorlijk belachelijk maken.
Ik heb wel een vermoeden wat het commentaar van Harry hier op zou zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten