zondag 1 juli 2012

Diabetes

Diabetes mellitus oftewel suikerziekte is een aandoening die wordt gekenmerkt door een herhaaldelijk voorkomende verhoogde bloedsuikerwaarde.
Bij deze stofwisselingsziekte is het lichaam niet in staat voldoende energie uit glucose te halen vanwege afwezigheid van of problemen met de lichaamseigen stof insuline.
De precieze oorzaak van de ziekte is nog steeds niet bekend. Wereldwijd wordt er heel veel onderzoek gedaan naar de ziekte zelf maar ook naar alles rondom diabetes.
Zo worden o.a. onderzoeken gedaan naar verbanden die zouden bestaan tussen aan de ene kant de ziekte en de bijwerkingen van medicijnen en aan de andere kant mogelijke hersenschade, dementie, depressiviteit, evenals ongecontroleerd en agressief gedrag.
Ik vroeg me af wat minister-president Recep Tayyip Erdoğan van Turkije ertoe bewogen heeft om de rechtszaak tegen de vier Israëlische militairen voor hun betrokkenheid bij de entering van de Mavı Marmara, het vlaggenschip van de Gaza hulpvloot, in mei 2010 door te laten zetten. Op 29 mei 2012 werd duidelijk dat de vier door een Turkse rechtbank beschuldigd worden van "moord op monsterlijke wijze" en "marteling".
Een VN rapport noemde de blokkade legaal. Maar sprak wel over excessief en onredelijk geweld door de Israëlische militairen. De Israëlische regering heeft geen excuus aangeboden.
In mei 2009 kwam Erdoğan in conflict met Shimon Peres in Davos. En sindsdien zijn de betrekkingen tussen de twee landen alsmaar verslechterd. Erdoğan liet een aantal keer in niet misteverstane woorden en agressief overkomende repliek weten dat hij geen vriend meer was van Israël. En na het incident met de Mavi Marmara waarbij negen Turkse activisten om het leven kwamen, werden allerlei samenwerkingsverbanden, vooral op militair terrein, verbroken. Harde woorden, dreigementen, maar verder gebeurde er weinig. Gelukkig.

Ook in het conflict met Frankrijk over de Armeense kwestie leverde Turkije meer geschreeuw dan wol. Natuurlijk waren er de voor de publieke opinie bedoelde strubbelingen met ambassadeurs en economische dreigementen maar weer gebeurde er weinig.

Onlangs na de kwestie met het door Syrië neergehaalde Turkse gevechtsvliegtuig sprak hij weer hele grote woorden en kondigde een passende reactie aan. Er werden troepen, tanks en afweergeschut naar de grens gestuurd maar er gebeurde gelukkig verder niets.

De positie van Erdoğan in het Midden-Oosten en de Arabische wereld lijkt door deze en nog een aantal vergelijkbare incidenten aardig verzwakt de laatste tijd. Syrië was vorig jaar nog een bondgenoot en Israël was een bevriende natie. Ook het "verkopen" van het Turkse politieke model in de landen van de Arabische lente lukte niet echt.
Het Turkse thuisfront lijkt heel weinig te zien in buitenlandse militaire ondernemingen. De interne Koerdische kwestie kost nog steeds veel jonge levens en lijkt ook nog niet snel tot een einde te komen.

In november 2011 werd Erdoğan geopereerd. Hij was korte tijd uit de roulatie. Meteen dienden zich allerlei scenario's aan. Vooral vanwege het feit dat er geen openheid werd gegeven over de aard van zijn gezondheidsprobleem. Er werd druk gespeculeerd en gesuggereerd dat het om darmkanker zou gaan. Er stond zelfs een artikel in een krant waarin hem nog maar een kort leven werd beschoren. Dit was hopelijk voor hem meer wens dan werkelijkheid.
Maar er werd in sommige kringen vermeld dat Erdoğan in ieder geval nog te kampen zou hebben met een andere aandoening. Er zou sprake zijn van een vorm van diabetes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten