zaterdag 13 oktober 2012

Goed tegen de beestjes

Mensen doen graag af en toe iets wat eigenlijk niet mag, wat niet door de beugel kan of wat eenvoudigweg verboden is.
Een beetje sjoemelen met de belastingaangifte, een beetje extra declareren bij je baas, een beetje te hard rijden met je auto, en zo heeft iedereen zijn eigen on-deugd wel.
Is dat nou denken dat je even zelf de baas bent? Is dat een soort vrijheidsbeleving? Wil men de autoriteiten een keertje dwarszitten? Is dat burgerlijke ongehoorzaamheid? Lekker toch?
Zo zijn er in bijna alle landen van de wereld wel mensen die lekker stiekem hun eigen sterke drank maken. In heel veel landen is die huisvlijt, die hobby tegenwoordig namelijk verboden.
Het zou een gevaar voor de volksgezondheid kunnen zijn (vergiftigingen en ongelukken waarbij doden vallen). Of er zou brand kunnen ontstaan of de boel zou kunnen ontploffen. En drank zou daardoor veel te gemakkelijk voor iedereen beschikbaar zijn.
Maar hoogstwaarschijnlijk gaat het de overheid maar om één ding. En dat is het innen van belastinginkomsten, de accijnzen. Iedere druppel drank moet zwaar betaald worden. In veel landen mag je nog wel zelf wijn of bier maken maar voor het zwaardere werk moet je een vergunning hebben. Een goedgekeurde, aan allerlei eisen voldoende, installatie heb je nodig. Je dient een zeer gedetailleerde administratie bij te houden. En de belastinginspecteur zal zeer regelmatig bij je op de stoep staan.
Nou, op die manier is er geen lol aan. Je begint er zo niet eens aan.
Je mag wel je eigen aardappelen en groenten verbouwen. Je mag zelfs je eigen brood bakken en je maaltijden koken, maar drank voor eigen gebruik maken is in de meeste landen niet toegestaan.
Een aantal landen zijn vermaard en berucht om hun thuisgestookte drankjes. Mij schieten dan als eerste Rusland en Tsjechië met respectievelijk wodka en slivovitsj te binnen. Maar er zijn veel meer landen waar het stoken een veel beoefende thuissport is. Schotland, Ierland, Kroatië, Armenië, Zuid-Afrika, Griekenland, Spanje, VS, ja eigenlijk overal.
De inkomsten voor de overheid met deze accijnzen zijn zo hoog dat er vanzelfsprekend mensen zijn die daar wel iets in zien. Het procedé is heel eenvoudig en grote investeringen zijn niet nodig en er liggen enorme verdiensten in het verschiet. En dan wordt menig stoker inhalig en gebeuren er ongelukken omdat de goedkoopste grondstoffen en materialen gebruikt worden om de winsten te verhogen.
En jaarlijks vallen er dan ook heel veel slachtoffers. Meestal is dat een gevolg van de consumptie van in werkplaatsen gefabriceerde drank in horecagelegenheden. En dan komen criminele organisaties als de maffia in beeld.
In Turkije worden jaarlijks grote hoeveelheden illegale drank (meestal trouwens in originele flessen met speciale sluiting en voorzien van banderol) opgespoord. Werkplaatsen worden gesloten. Installaties worden vernietigd. Voorraden worden verbrand. Maar het is het topje van de ijsberg en omdat de belasting op sterke drank de laatste jaren zo enorm gestegen is in Turkije blijft de activiteit voor counterfeiters aantrekkelijk.
En de speciale opsporingseenheden die op drank en andere piraterij jagen kunnen het niet bijhouden.

De allerbekendste illegaal gestookte sterke drank is de Amerikaanse moonshine. De naam klinkt vriendelijk in je oren. En toen ik vorige week met volle maan op ons dakterras zat met een versnapering in mijn hand moest ik hier als vanzelf aan denken.

Amerikaanse toeristen raken nog wel eens in verwarring als ze in Bodrum komen en in het Moonshine Apart Hotel blijken te verblijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten