donderdag 27 september 2012

Gouden bergen

Turkije is één van de grootste afnemers van goud ter wereld. Er worden veel sieraden van gemaakt die daarna weer de hele wereld over gaan. Heel veel particulieren kopen goud om zich tegen inflatie in te dekken. Goud in de vorm van munten, voorwerpen en sieraden worden in Turkije nog vaak cadeau gedaan bij feestelijke aangelegenheden als diploma-uitreiking, sportprestatie en niet te vergeten als bruidsschat.
Geschat wordt dat Turkse particulieren ongeveer 5000 ton aan goud in hun bezit hebben. Om een vergelijking te maken, het IMF bezit ongeveer 3500 ton.
Turkse banken mogen sinds kort 25% van hun reserves aanhouden in goud. Dat was eerst 10% en later 20. De banken bieden nu gouddepositorekeningen aan in de hoop dat veel onder het matras bewaard goud ingeleverd zal gaan worden.
En de overheid hoopt hiermee meer goud in omloop te brengen zodat minder goud op de internationale markt gekocht hoeft te worden.

Amerika wordt wel het land van de onbegrensde mogelijkheden genoemd.
Van krantenjongen tot miljonair is een bekende uitspraak. Van bordenwasser tot magnaat. En ga zo maar door. Groeien, groeien, groter, groter. In Amerika is alles groter, meer, langer etc.
En wat dat laatste betreft zijn er inderdaad een hoop voorbeelden te vinden: grootste gebouwen (vroeger), grootste auto's, veehouderijen, criminaliteit, tienerzwangerschappen, aanslagen, fastfood porties, steaks, bekers cola, oorlogen, invasies. De grootste staatsschuld.
De vergrotende en overtreffende trap is in Amerika uitgevonden.

In Nederland werd onlangs, en dit nieuws verscheen in de krant, een vrouw veroordeeld tot het terugbetalen van € 68.000 aan onterecht ontvangen uitkeringen. De vrouw die sinds 2005 een bijstandsuitkering kreeg bleek namelijk in het bezit te zijn van grote hoeveelheden contant geld. Ongeveer € 125.000 , 17.000 dollar en nog wat andere bedragen in vreemde valuta. En dat ligt ver boven de vermogensgrens die gesteld is om bijstand te kunnen ontvangen.
Maar behalve deze contanten bleek de vrouw onder haar bed ook nog 7 kilo goud ter waarde van ongeveer € 250.000 opgeslagen te hebben.

Maar in Amerika kan het groter.

En op de zelfde dag verscheen er in de Amerikaanse pers een bericht dat er in Nevada een 69-jarige man dood in zijn huis was gevonden. Vermoedelijk overleden aan een hartverlamming. Niet heel bijzonder. Maar wat verrassend was was het feit dat in de garage van de man, die al meer dan 40 jaar niet gewerkt had en een schamele 200 dollar op zijn bankrekening bleek te hebben, goudstaven en gouden munten werden gevonden ter waarde van 7 miljoen dollar.
Aangezien de man geen nabestaanden had en er ook geen testament gevonden werd zou het geld naar de staat gaan.
Stel dat alle particuliere bezitters in Turkije hun goud aan de staat zouden schenken dan zou daarmee de Turkse buitenlandse staatsschuld van ruim 320 miljard dollar nagenoeg vereffend kunnen worden.
In Amerika ligt dat iets anders. De erfenis van de man uit Nevada is de bekende druppel op de gloeiende plaat.
Want ook de staatsschuld van Amerika is namelijk groter dan elders: 16 biljoen dollar. Of te wel 16.000 miljard dollar. Of ook wel 16.000.000 miljoen dollar. Ja, en dan schiet die 7 miljoen niet echt op.
Even kijken, eh, dat wordt dan 15.999.993 miljoen dollar. Nou, scheelt toch weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten