zaterdag 29 september 2012

De prijs van geitenvlees


  • Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een grote braadpan.
  • Bak daarin 2 kg in dobbelsteentjes gesneden geiten(lams)vlees bruin.
  • Laat 4 teentjes heel fijn gesneden knoflook enkele minuten meebakken.
  • Voeg toe: een fles rode wijn en evt. een beetje water; twee theelepels mosterd- koriander- en komijnpoeder van elk.
  • Daarna 250 gram gehalveerde gedroogde olijven en evt. dezelfde hoeveelheid gedroogde abrikozen.
  • Aan de kook brengen.
  • Een uurtje of anderhalf laten stoven.
  • Een beetje zout toevoegen.
Met bulgur en salade niet te versmaden.

In de noordelijke landen van Europa is geit op het menu nooit populair geweest. Het beest werd wel de armelui's koe genoemd en in vroeger eeuwen hielden veel mensen een geit. De geit was goedkoop in onderhoud. Het beest is niet kieskeurig. De melk van deze "melkfles met een sik" was gezond en was tuberculosevrij. De geit stierf namelijk meteen als het beest besmet raakte in tegenstelling tot de koe die de ziekte verdroeg en met haar melk doorgaf.
En als er een bokje geboren werd dan verdween dat natuurlijk wel in de pan. Maar een echte vleesleverancier is de geit nooit geworden.
Het imago dat het vlees stinkt verdwijnt maar niet. Een geitenbok kan verschrikkelijk stinken omdat zijn anatomie dusdanig is dat het beest zijn eigen sik nat pist. Om de rivalen af te schrikken en de vrouwtjes te lokken? Maar aan het vlees merk je dat niet.
In de zuidelijke landen van Europa heeft geitenvlees altijd op de menukaart gestaan voorzien van spectaculair klinkende namen als capretto guisado of cabrito assado no forno of cabri massalé.
Veel verschil in smaak tussen schapen- of geitenlamsvlees bestaat er niet. Maar geit is veel goedkoper dus gerommeld wordt er zeker mee. Het vlees van oudere geiten is duidelijk anders. Het krijgt een zwaardere en scherpere smaak en veel mensen zijn er niet van gediend. Terwijl anderen juist deze "wildsmaak" roemen.
Ook in Turkije wordt in grote delen van het land geit gegeten en in producten verwerkt. Geroosterd op open vuur en met een sausje van yoghurt, komkommer en munt? Hm, niet verkeerd. En kennelijk zijn veel Turken dol op de wildsmaak. In Turkije leven nog wilde geiten. En sommige mensen nemen veel risico om ze te jagen.

In Antalya had een bosarbeider een foto laten maken van zichzelf met zijn buit. Hij had 4 wilde geiten geschoten en wilde zijn trots delen met zijn vrienden op Facebook.
Enige dagen later werd er bij hem thuis aangeklopt en werd zijn huis doorzocht op verdenking van de overtreding van de jachtwet.
In zijn diepvries werd een flinke hoeveelheid geitenvlees gevonden. Maar op zich was dat niet het probleem. In huis bleek namelijk ook een automatisch geweer aanwezig te zijn. En daarvoor had de brave man geen vergunning. Ontkennen had geen zin meer.
Volgens bladzijde 4915 van de jachtwet moest hem een boete opgelegd worden. Vier geiten van elk 12 duizend TL plus een bedrag van 4 duizend Tl als administratiekosten bracht het totaal op 52 duizend TL, ongeveer 23 duizend Euro.
En als er die avond achter het kantoor van de boswachterij een grote barbecueavond blijkt te zijn geweest, zou me dat niet verbazen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten