woensdag 30 mei 2012

Even douchen

U kent ze misschien wel. Die koepelvormige waterputten waarin 's winters het regenwater opgevangen wordt, bestemd voor het bevloeien van het land in drogere tijden. Ook voor het gebruik als drinkwater voor het vee. In Zuid-Europese landen kom je ze nog vaak tegen.
Hier in Turkije heten ze sarnıç en rondom Bodrum zie je er nog heel veel. Er wordt nog maar weinig gebruik van gemaakt voor het oorspronkelijke doel tegenwoordig. Maar de karakteristieke verzamelplaatsen worden wel in stand gehouden en jaarlijks van een verse laag witkalk voorzien. Een prachtig uithangbord om met een spuitbus wat graffiti aan te brengen. En vooral een aantal jaren geleden kon men daarop dan ook regelmatig leuzen lezen als: Turkije voor de Turken, of: buitenlanders eruit. Vergelijkbare kreten zoals die ook in andere landen door aanhangers van bepaalde ideeën worden gebezigd.
De laatste tijd zie ik het niet zo vaak meer. Maar dat er een flinke groep inwoners is die vluchtelingen uit Azië en Afrika liever niet zien komen en buitenlandse bezoekers ook niet bepaald met open armen ontvangen mag wel duidelijk zijn.
Voor wat het laatste deel van hun ongenoegen betreft lijken ze in de nabije toekomst wel eens gesteund te kunnen worden door die toeristen zelf.

Het vakantieseizoen staat weer voor de deur. Miljoenen toeristen zullen de kusten van de Middellandse Zee bezoeken. En miljoenen mensen zullen weer regelmatig een duik nemen in de grootste beerput van de wereld. Zo erg? Ja, zo erg. En niemand wil het weten, en iedereen zegt dat het wel meevalt en dat er veel aan verbeterd wordt. Dat laatste is zeker het geval maar de achterstand die is ontstaan bij het zuiveren van afvalwater dat in zee stroomt is niet meer in te halen. En de nauwe Straat van Gibraltar maakt een goede doorstroming gewoonweg onmogelijk. De investeringen die voor het inhalen van die achterstand gedaan moeten worden lopen in de tientallen of misschien wel honderden miljarden. En dat geld zal niet beschikbaar komen.
Honderden steden lozen nog steeds vrijwel ongezuiverd rioolwater, de industrie loost op de rivieren die in de zee uitkomen, schepen lozen hun afval en toeristen leveren een extra bijdrage.
Men kan het gek vinden dat alle hotels langs de kust hun eigen zwembad hebben terwijl de zee 30 meter verderop ligt maar eigenlijk is het zo gek nog niet. Ook dat zwembad kan vervuild zijn, maar daar is tenminste een douche dichtbij.

Ondanks de wereldwijde financiële crisis zal het aantal toeristen toe blijven nemen. In westerse landen laat men zich die zomervakantie niet afpakken. Men krijgt vakantiegeld. En er zijn vast wel veel mensen die nu dat geld gebruiken om de eindjes aan elkaar te knopen, maar als het ook maar enigszins kan moet er toch met vakantie gegaan worden. En een all-in weekje voor een redelijke prijs is dan zeker een optie. Voor Turkije zijn er dit jaar al 40.000 boekingen meer dan vorig jaar. De kust van Turkije zal er dan ook dit jaar niet schoner op worden.
Veel van het geld dat in de toeristenindustrie verdiend wordt zal zeker weer geïnvesteerd worden door particulieren, het bedrijfsleven en de overheid in die zelfde industrie. In verbetering van infrastructuur, zuiveringsinstallaties, afvalverwerking, drinkwatervoorziening en het schoonmaken van de kusten. Maar genoeg is het niet.
Voor de Golf van Marmaris is de noodvlag gehesen. Onderzoekers van de universiteit van Muğla die jaarlijks metingen doen van de kwaliteit van het zeewater constateren jaarlijks een toename van de hoeveelheid coliform bacterie. En wel in die mate dat ze voorspellen dat de Golf van Marmaris over 15 tot 20 jaar eigenlijk niet meer gered kan worden.
En zo zijn er meerdere gebieden langs de Turkse Middellandse Zeekust die er net zo slecht voor staan. En als in dat geval zwemmen niet meer toegestaan zal zijn, zullen veel toeristen Turkije voor gezien houden.
Ik ben dit jaar nog niet wezen zwemmen en....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten