Het is bekend dat 4000 jaar geleden de Hittieten in Anatolië al wijn maakten. En de oudste wijnpers in Turkije schijnt gevonden te zijn bij Konya, tegenwoordig een tamelijk streng religieus gebied.
Ongeveer 3000 jaar geleden kwamen bevolkingsgroepen uit het huidige Italië en Griekenland naar Turkije en die brachten hun wijnbouw mee.
In de 19e eeuw werd aan het hof van de sultan en door mensen rond het hof wijn gedronken. Die wijn schijnt geïmporteerd te zijn uit o.a. Frankrijk.
Tegenwoordig kent Turkije belangrijke wijnbouwgebieden rond Marmara, het Egeïsche gebied, rond Ankara, bij de Zwarte Zee, in Oost- en Zuidoost-Anatolië.
Lange tijd, zo tussen 1400 en 1800 ongeveer, was het gebruik van alcoholhoudende dranken voor moslims verboden. Men kon destijds voor het gebruik gestraft worden.
Maar in de eethuizen van bv. Griekse inwoners van Istanbul werd wel alcohol geschonken. En toen er vanaf ongeveer 1850 een wat gematigder en liberaler wind door het land ging waaien, bezochten ook steeds meer moslims deze meyhanes waar een anijshoudende sterke alcoholische drank werd geschonken.
En zo waren er rond 1870 in Istanbul en Izmir al meerdere merken van deze ‘rakı’ verkrijgbaar.
Op een gegeven moment werd de productie en verhandeling van de drank ondergebracht in een staatsmonopoliebedrijf (Tekel) en was er, geloof ik, alleen nog maar Kulüp en later Yeni Rakı op de markt. Maar vanaf het moment dat het monopolie in 2004 werd opgeheven, kwamen er binnen de kortste keren weer tientallen merken en soorten in omloop. Allemaal iets verschillend in procedé, receptuur of alcoholgehalte.
Ook bier viel onder het staatsmonopolie. Maar ook daarvan zijn nu vele merken en soorten, zowel Turks als buitenlands, verkrijgbaar.
De afdeling voor wijn, bier en gedistilleerd in de grote supermarkten is aanzienlijk en wordt beslist niet alleen gefrequenteerd door toeristen of buitenlanders.
In grote delen van het land, maar lang niet overal, is het gebruik van alcohol gemeengoed geworden, een seculiere verworvenheid, een aanvaard feit.
Rakı wordt wel de nationale drank van Turkije genoemd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten