Jarenlang vervolgonderzoek onder heel grote aantallen mensen (in totaal 500.000) heeft laten zien dat het Middellandse Zee dieet een probaat middel is om je gewicht op hetzelfde peil te houden en dat het ook een succesvolle manier is om af te slanken.
Het dieet is afgeleid van de oude eetgewoonten van de bevolking in de landen rond de Middellandse Zee.
Daarbij moet vermeld worden dat ook in die landen de eetgewoonten tegenwoordig drastisch gewijzigd zijn en dat men ook daar veel te veel suikers, zouten en andere aan voedsel toegevoegde stoffen binnen krijgt.
De basis van dit dieet is het eten van veel verse groenten, tomaten, uien, fruit, olijven, volkoren producten, vis en wijn met mate, waarbij voor de bereiding onverzadigde olijfolie wordt gebruikt. En het spreekt voor zich dat iedere dieetgoeroe zijn eigen variatie heeft.
Mij gaat het in dit verband in het bijzonder om de vis. Vette (koud water) vis met name zou uitermate gezond zijn vanwege het hoge gehalte aan omega-3.
De discussie in wetenschappelijke kring over omega-3 duurt al heel lang en zal voorlopig nog voortduren. Regelmatig verschijnen er in de pers artikelen over deze wonderbaarlijke stof, dit wondermiddel.
Zo zou omega-3 goed zijn tegen hart- en vaatziekten, tegen artritis, tegen depressies. Het zou het cholesterolgehalte verlagen, het zou de oogfuncties en de hersenstofwisseling verbeteren en ga zo maar door.
De uitkomsten van allerlei onderzoek vinden gretig aftrek in de pers en ook de industrie pikt er een graantje van mee door omega-3 in voedingssupplementen op de markt te brengen waarbij visolie heel populair is.
Bij omega-3 gaat het om een drietal zuren waarvan alfa-linoleen zuur (ALA) niet door het menselijk lichaam zelf uit andere voedingsstoffen gemaakt kan worden. Alle andere omega-3, 6 of 9 kunnen we wel uit onze normale voeding voldoende opnemen.
Maar dit alfa-linoleen zuur moeten we dus op directe wijze binnen zien te krijgen. En daarover zijn de deskundigen het wel met elkaar eens.
Maar over het feit of je daarvoor het beste vis kan eten of visoliesupplementen kan slikken gaan de meningen alweer uiteen. (De hoeveelheid omega-3 in andere voedingsstoffen is zeer gering en laten we even buiten beschouwing).
Visoliesupplementen zijn meestal gereinigd van zware metalen en andere gevaarlijke stoffen. Maar een te veel aan visolie zou risico’s met zich meebrengen i.v.m. bloedstolling, immuunreacties, hartfalen en voor diabetici.
Verse vis zoals makreel, zalm, haring, ansjovis en sardines, bevat het meeste omega-3 maar is helaas vaak verontreinigd . En vaker dan twee keer per week een vismaaltijd wordt dan ook niet aangeraden. En of daarbij, zoals in het dieet aanbevolen, het gebruik van alcohol een positieve of een negatieve invloed heeft op de werking van omega-3 is ook nog steeds onderwerp van discussie.
“Vrouw, wat eten we vanavond?”
“Gebakken sardines met een groene salade, tomaten, olijven en bruinbrood met daarbij een glaasje visolie eh rode wijn.”
Geen opmerkingen:
Een reactie posten