Toeristen hebben een visum nodig om Turkije binnen te mogen. Dat is natuurlijk niet zo bijzonder. Visa bestaan over de hele wereld, soms voor iedereen, soms afhankelijk van waar je vandaan komt.
Turken die Europa willen bezoeken hebben ook een visum nodig en het is lang niet eenvoudig om dat te verkrijgen.
De problematiek rondom dit onderwerp is al sinds 1973, toen de regels plotseling veranderd werden, een heikele zaak.
De laatste twee jaar ongeveer wordt er zeer intensief aan gewerkt om tot een nieuwe oplossing te komen. Juristen, in Europa en in Turkije, buigen zich over de regelgeving en politici proberen zicht te krijgen op de consequenties die een volgende verandering met zich mee zal brengen.
Buitenlanders die voor een langere periode in Turkije willen verblijven, moeten na drie maanden even het land uit en weer in om een nieuw visum te kopen. Veel buitenlanders die van plan zijn jarenlang in Turkije te blijven, vragen bij de Turkse autoriteiten een verblijfsvergunning aan voor een of meerdere jaren. Uiteraard zijn daar kosten aan verbonden. Nederlanders spannen in dit verband de kroon met een bijdrage van ongeveer 425 euro voor een jaar. Ook Engelsen betaalden een aanzienlijk bedrag, ik meen iets van 350 euro.
Een grote groep Nederlandse en Engelse langblijvers rondom Bodrum, die toch voor het driemaandelijkse visum kozen, ondernamen daarom regelmatig een dagtocht naar het Griekse eiland Kos op een afstand van driekwartier varen. De kosten voor de veerboot en het nieuwe visum samen kwamen dan op ongeveer 40 euro per keer maar men deed ook boodschappen en men gebruikte een maaltijd.
De veerboten naar en van Kos deden goede zaken en winkeliers en restaurants op het eiland waren ook best over deze gang van zaken te spreken.
Op 1 april 2011, nee geen mop, werd bekend dat de kosten, verbonden aan het verkrijgen van een verblijfsvergunning drastisch waren verlaagd. Het was niet vooraf aangekondigd maar de nieuwe regeling werd plotseling van kracht.
Nu betalen Nederlanders en Engelsen nog maar ongeveer 60 euro voor een verblijfsvergunning van een jaar.
Nederlandse vrienden van ons hadden net op 29 maart 2011 een verblijfsvergunning aangevraagd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten