Vanwege de erg warme zomers aan de Middellandse Zeekust ging ik vrij regelmatig naar de kapper om mijn haar en baard vanwege de warmte heel kort te laten knippen. In de kleinste dorpen zijn meerdere kappers te vinden. Turken gaan vrij vaak naar de kapper, soms wel iedere dag om zich te laten scheren.
Mijn kapper in ons dorp had een dubbelfunctie. Want behalve kapper was hij namelijk ook muhtar. Een muhtar is een soort part-time, gekozen ambtenaar die in de kleinere dorpen de basisadministratie bijhoudt betreffende woonadressen, hij verstrekt afschriften van identificatiekaarten, hij houdt zich ook bezig met veiligheid en gezondheidszorg en nog zo het een en ander.
Het naar de kapper gaan in Turkije kan uitgroeien tot een heel ritueel en zeker voor toeristen wil nog weleens een aardige show opgevoerd worden.
Als je binnenkomt en niet meteen aan de beurt bent, krijg je een stoel aangeboden en eveneens een glaasje thee. Als het zover is neem je plaats in de kappersstoel. Er wordt uiteraard een kapmantel om je heen gedrapeerd en er wordt gevraagd wat de wensen van de klant zijn.
Mocht je dit niet in het Turks kunnen vertellen dan lukt het wel in het Engels. Want of de kapper spreekt een beetje Engels of een van de andere klanten of theedrinkers die er soms gezellig bij zijn komen zitten. En als het dan nog niet lukt, wordt er wel iemand uit het theehuis of ergens anders vandaan gehaald die het Engels wel machtig is.
En als het goed is hangt er ook nog ergens een prijslijst in de zaak.
Je haar wordt geknipt met schaar, tondeuse of mes, al naar gelang je wenst. Je baard wordt gedaan en je nek, je hals en je wangen worden geschoren, waarna resten scheerzeep met een vochtige handdoek verwijderd worden. Vervolgens worden met een in spiritus gedoopt, aangestoken wattenstokje de haren uit en van je oren weggebrand. Met een puntig schaartje worden je neusharen geknipt en je wenkbrauwen gefatsoeneerd. Daarna wordt de handspiegel gebruikt om te laten zien hoe het er van achteren uitziet. Bij een akkoordbevinding wordt de kapmantel afgedaan en worden met een borstel uitvoerig de eventueel achtergebleven haren van de kleding verwijderd.
De hele voorstelling duurt gemakkelijk drie kwartier en kost soms wel 10 tot 12 lira.
Maar, als de muhtar zelf knipte, hij had namelijk ook een leerling in dienst, kon het gebeuren dat de knipbeurt onderbroken werd door werkzaamheden die betrekking hadden op zijn ambtenaarschap. En dan moest je eventueel met de zeep op je gezicht maar even geduld hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten