maandag 25 juli 2011

Buren

Hete lucht lampion of hemellantaarn of geluksballon of Chinese lampion of Thaise ballon worden ze genoemd. En dat zijn nog maar een paar van de namen die gebruikt worden voor dit al eeuwenlang bestaande speelgoedje uit Zuidoost-Azië.
Het is een van dun, licht, moeilijk brandbaar gemaakt rijstpapier geplakte bol met een opening aan de onderkant. Van bamboe of heel dun ijzerdraad is een soort geraamtetje gemaakt waarin een warmtebron geplaatst kan worden. Aangestoken zorgt de warmtebron voor hete lucht die de lampion zal doen stijgen. De brandstof kan bestaan uit paraffinewas of een ander soort petroleum destillaat of nog iets anders.
In Zuidoost-Azië worden ze ter gelegenheid van allerlei feesten soms massaal opgelaten. De lampionnen bestaan in allerlei vormen en maten en blijven gemiddeld tussen de 5 en 45 minuten in de lucht.
Dat oplaten gebeurt vaak in het donker en de gekleurde lampionnen met de flakkerende brandstof geven dan een bijzonder sfeervol effect. Het beste wordt gewacht tot het bijna windstil is.
Grotere exemplaren of heel grote aantallen kunnen soms voor problemen zorgen voor de luchtvaart. Ze kunnen het radarsysteem dat geen weg weet met deze speciale luchtvloot, ontregelen.
  • De grap om ten gevolge van de financiële problemen Griekenland in de EU snel te vervangen door Turkije is niet overal in Griekenland met veel sympathie ontvangen.
  • Het opkopen van Griekse eilanden voor de kust door Turkije kon men in Griekenland ook niet echt waarderen.
  • Van de verwikkelingen in de kwestie Cyprus en de Turkse opstelling weet men ook niet goed wat men moet denken.
Nee, Turkije en Griekenland zullen voorlopig geen grote vrienden van elkaar worden. Hoewel er regelmatig pogingen gedaan worden, zelfs tot op regeringsniveau, de betrekkingen enigszins te normaliseren. Er zit nog zo veel oud zeer tussen de landen en onderhuidse spanningen zijn nog volop aanwezig.
Ook zijn er de afgelopen vijftien jaar een aantal (bijna-) conflicten geweest die de oude tegenstellingen niet hebben kunnen wegnemen.
  • Het wederzijds schenden van de territoriale wateren.
  • Het wederzijds binnendringen door militaire vliegtuigen in elkaars luchtruim.
  • De beschieting van een Turkse vissersboot.
  • Botsingen tussen schepen en vliegtuigen.
De duidelijke aanwezigheid van leger en marine van beide landen langs de kust en op de eilanden laten wel zien dat er weinig vertrouwen tussen de twee buren bestaat.
 
 
Op een avond zag ik op het strand in de buurt van Bodrum een aantal jongeren hun hete lucht lampion prepareren. Het begon net donker te worden en het was zo goed als windstil. En even later zag ik zeven lichtjes naar de hemel stijgen. Er was kennelijk toch nog een ietwat noordelijke luchtstroom want toen de lampionnen wat hoger kwamen voeren ze richting Kos, richting Griekenland, enkele kilometers naar het zuiden.
Stel, dacht ik, dat je dat op grote schaal zou doen? Een hemel vol. Langs de hele kust. Je schrijft je e-mail adres op je lampion. Je ontregelt het radarsysteem van beide partijen. De ene dag de Turken en als de wind de andere kant op staat de Grieken. Lijkt mij een aardige manier om vreedzame contacten met de buren aan te gaan.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten