Het lijkt erop dat het kerstfeest ieder jaar een prominenter plaats in de Turkse samenleving gaat innemen. Op de avond en nacht van 5 op 6 december worden in Nederland heel veel winkels en grootwinkelbedrijven ontdaan van alle versierselen, en reclameattributen die betrekking hebben op het sinterklaasfeest. De volgende ochtend zijn de winkels totaal omgetoverd en bij binnenkomst waant men zich plotseling op een vrolijk kerstfeest.
Hier in Turkije is dat niet het geval omdat het sinterklaasfeest niet gevierd wordt, hoewel de Sint oorspronkelijk wel hier vandaan komt. Maar het kerstfeest dat in de hele westerse wereld gevierd wordt heeft meer impact , meer commerciƫle betekenis dan sinterklaas waar alleen Nederlanders en Belgen in geloven. En hier hoeven de winkels dus niet omgetoverd te worden.
Wel richten grote supermarkten een grote afdeling in met allerlei kerst- en feestartikelen. Al vanaf eind november kan men daar terecht voor alle artikelen die nodig zijn om ons huis te veranderen in een feestzaal.
Kerstfeest in Turkije is een tamelijk verwarrend feest. Het kerstfeest is een traditioneel christelijk feest dat de geboorte van Jezus herdenkt (trouwens speciaal in het leven geroepen in de tijd van christianisering van de wereld vanuit Rome om een eind te maken aan de heidense zonnewendefeesten) en als zodanig dus absoluut geen islamitisch feest. Maar de invloed van commercie en reclame uit de westerse wereld hebben ervoor gezorgd dat het op een of andere manier toch een plaatsje heeft gekregen in de eindejaarsfestiviteiten.
Maar het woord Noel heeft in Turkije een andere betekenis gekregen. En niet 25 december is dan de dag van het kerstfeest maar de avond van oud- op nieuwjaar neemt die plaats in. Veel Turken vereenzelvigen die twee dingen en kennen de christelijke betekenis van het feest niet. Maar daardoor zou je ook kunnen zeggen dat heel Turkije kerstfeest viert.
In grote steden staan verlichte kerstbomen op pleinen en in winkelstraten. De kerstman ( Noel Baba) moet mensen in de juiste stemming brengen want er moet natuurlijk vooral veel gekocht worden. Etalages versierd met kunstsneeuw. Financiƫle crisis? Ach, we hebben toch niet voor niets een creditcard.
Uit grote luidsprekerboxen klinken wereldberoemde kerstliedjes waarin sneeuw, arrenslee en rendieren een belangrijke plaats innemen. Rudolph the red nosed reindeer is weer vrolijk dashing through the snow.
Onlangs zag ik een video over kerstfeest in een of ander Zuid-Amerikaans land. Ik denk dat het Suriname was. Ik zag straten met prachtig verlichte tuinen en huizen. Een jongen verkleed als kerstman, maar dan in korte broek, reed op zijn brommer voorbij. Een enorme kerstboom op het plein. Alles bespoten met grote hoeveelheden kunstsneeuw. Ja wat wil je ook bij 35 graden Celsius.
Zelf heb ik het trouwens niet zo op feestdagen die iets met een geloof te maken hebben. En wat betreft het kerstfeest heb ik het meeste op met de oorspronkelijke betekenis van het feest. In de zonnewende hoeft men niet te geloven. Die voltrekt zich, daar komt geen geloven aan te pas. En ik weet zeker dat we dan weer op weg zijn naar de zomer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten