Er is sprake van bedrog als iemand tot een bepaalde rechtshandeling (bv. aankoop) wordt bewogen door opzettelijke onjuiste mededelingen (vervalsing van informatie of leugens) of door verzwijging van gegevens.
Overal ter wereld en telkens weer wordt groot- en kleinschalig bedrog gepleegd bij de productie, bewerking en verkoop van voedingsmiddelen.
Soms met ernstige gevolgen voor de gezondheid van de gebruiker, soms een financieel verlies.
Zo werden in december 2007 door een tv-programma met verborgen camera opnamen gemaakt in 4 grote filialen van supermarktketen ICA in Zweden. In alle 4 winkels werden etiketten van vleesproducten, als de houdbaarheidsdatum bijna was verlopen, verwijderd en vervangen door etiketten met een latere vervaldatum.
In Duitsland deden zich in dat jaar een aantal affaires voor waarbij in vleesbedrijven vacuüm verpakt diepgevroren vlees, voorzien van etiketten met daarop de productnaam, herkomst en houdbaarheidsdatum, ook omgekat.
In november 2011 werd in Duitsland een vleesfabrikant veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf voor het omkatten van 130 ton kebabvlees dat niet meer geschikt was voor consumptie. Het vlees werd verkocht aan Dönerzaken in Berlijn.
Afgelopen week werden in Italië een aantal bestuursfunctionarissen van grote agrarische bedrijven gearresteerd. Zij zouden in enkele jaren tijd 700.000 ton illegale "bioproducten" ter waarde van meer dan 220 miljoen euro naar o.a. Nederland, België en Duitsland verkocht hebben. Er zou sprake zijn van maffia-infiltratie in de biologische sector.
Voor zover bekend hadden deze gebeurtenissen geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. Maar men schrikt niet terug voor levensbedreigende gevolgen.
In september 2008 stierven in China enkele zuigelingen aan met melamine vergiftigde babymelk en duizenden kinderen ontwikkelden nierstenen. De vergiftigde melk werd ook geëxporteerd o.a. naar Europa. Melamine is een chemische stof die de aanlenging van melk met water verhult.
En zo zijn er nog veel meer gevallen bekend.
De wereldhandel blijft zich alsmaar uitbreiden en bedrijven proberen hun afzetgebieden te vergroten. Veel westerse bedrijven zien tegenwoordig goede mogelijkheden in de halalmarkt.
En dan niet alleen in de islamitische wereld maar ook in westerse landen met veel Moslimburgers. De problemen die men tegenkwam waren groot en echt veel werk heeft men er tot voor kort niet van gemaakt maar daar komt verandering in. De kledingindustrie doet goede zaken in het Midden-Oosten en ook in de voedingsmiddelenindustrie nemen de activiteiten duidelijk toe.
Maar ook hier zijn natuurlijk weer voldoende personen die daar met behulp van ongeoorloofde middelen hun graantje van mee willen pikken.
Een vleeshandelaar in Nederland is aangehouden op verdenking van het omkatten van Zuid-Amerikaans paardenvlees dat over datum was tot halal rundvlees. Hij voorzag het vlees van nieuwe etiketten en beschikte ook over vervalste certificaten van herkomst. Het vlees werd verkocht aan restaurants in Frankrijk.
Laatst vloog ik van Amsterdam naar Istanbul. Naast me zat een Turkse jongeman die me vroeg of het vlees in de spaghetti halal was. Ik bevestigde dat omdat het kippenvlees was en ik veronderstelde dat kippenvlees altijd halal was. Pas later hoorde ik dat kippenvlees in dat geval ook een halalcertificaat zou moeten hebben. Maar dat kreeg je er echt niet bij.
De jongeman moet daardoor niet langer in de hel verblijven. De shariageleerden hebben al lang geleden vastgesteld dat in zo'n geval van niet verwijtbare desinformatie geen sprake is van zonde. Het is de intentie die telt.
BeantwoordenVerwijderenmaar degeen die de desinformatie verstrekt moet waarschijnlijk extra lang branden?
BeantwoordenVerwijderenbedankt!