donderdag 13 oktober 2011

Weerpraatje

Sommige buitenlanders die wat langer of wat vaker Nederland aandoen doen nog wel eens wat lacherig over het feit dat Nederlanders altijd over het weer schijnen te praten. Ook als je als Nederlander in het buitenland komt, wordt er vaak aan gerelateerd of naar gevraagd. Dat geldt ook voor Turkije.
Ik denk dat het waar is dat het weer een van de vaakst gebezigde gespreksonderwerpen is. Ik weet dat er meer landen zijn waar het weer gespreksthema "nummer 1" is (bv. Noorwegen) maar dat doet niets af aan het feit.
Praten over het weer is een sociaal smeermiddel waarmee je niet veel kwaad kan uitrichten. Het weer is nou eenmaal zo. Het is gemakkelijker om met mensen die je niet (zo goed) kent over het weer te praten dan over politiek of religie.
In Turkije zijn familie-omstandigheden en andere meer persoonlijke zaken vaak een belangrijk onderwerp. Ook tussen vreemden en dus ook tussen Turken en buitenlanders. Het vragen naar je vrouw, je gezondheid, hoeveel kinderen en kleinkinderen je hebt, hoe lang je hier al bent, waar je woont en wat voor werk je doet zijn vragen die mij vaak genoeg gesteld werden en worden. Een eerste kennismaking is in Turkije veel persoonlijker dan in Nederland. Het weer kan ook aan bod komen maar meer terloops en zeker niet als openingszin van een gesprek: "Mooi weertje vandaag, hé?"
Maar het praten over het weer heeft niets triviaals of banaals. Het is zelfs een filosofisch onderwerp. De tijd en het weer waren tot op het moment dat de klok algemeen in gebruik kwam eigenlijk min of meer hetzelfde begrip. Dag en nacht, eb en vloed, en de seizoenen bepaalden het levensritme van de mens.
Het weer was van fundamenteel belang voor de mens. Het bepaalde of er voldoende was aan primaire levensbehoeften, drinkwater, voedsel en bescherming. En eigenlijk is dat nog steeds zo. Sneeuw, storm, vorst en noodweer hebben immense invloed op het dagelijks leven, op het verkeer, op de land- en tuinbouw, op de watervoorziening en op onze veiligheid.
Een orkaan die mogelijk aan land komt in het Caraibisch gebied of in de VS wordt overal op de wereld gevolgd. Extreme winters in Rusland zijn overal in het nieuws. Voor overvloedige regenval en mogelijke overstromingen wordt gewaarschuwd. Droogte in de Gouden Hoorn brengt alle hulporganisaties in staat van alarm. Dus zo gek is het niet om over het weer te praten.

In januari van dit jaar waren er o.a. in de buurt van Ortakent bij Bodrum flinke overstromingen ten gevolge van extreme regenval. Volgens de plaatselijke bevolking had het de laatste twintig jaar niet zo geregend. Maar in die laatste twintig jaar is er heel veel woningbouw en toeristische bouw gerealiseerd. Ook illegaal en ook op plaatsen waar dat eigenlijk niet had gemoeten. Het regenwater dat van de bergen komt stroomt namelijk via een groot aantal waterlopen naar de zee. Maar een aantal daarvan was dichtgegooid en op die plaatsen was gebouwd. Of de wateloop was niet goed onderhouden en was gebruikt als stortplaats en meer van dat soort zaken. Het gevolg was dat het water niet weg kon en een flink aantal huizen in het water, soms wel meer dan een meter hoog, kwam te staan.
Dit voorjaar is er door en in opdracht van de gemeente heel veel werk verricht om die problemen in de toekomst te voorkomen. Waterlopen werden uitgediept, schoongemaakt of verlegd. Op sommige plaatsen werden nieuwe betonnen waterlopen aangelegd.
De afgelopen zes maanden had het nauwelijks geregend. Het land was kurkdroog en de berghellingen, de landerijen en de tuinen nemen bij de eerste regenval dan nauwelijks water op. Alles stroomt naar de lager gelegen delen en dan naar zee. Eigenlijk werd er wel met spanning naar uitgezien of de vernieuwde voorzieningen nu de problemen zouden kunnen voorkomen. Afgelopen week heeft het flink geregend. Niet zoals in januari maar toch genoeg om een idee te krijgen van de kwaliteit van de verbeteringen. Gelukkig bleek op een enkel klein probleem na het systeem goed te werken.
En ja, op dat moment werd er heel uitgebreid over het weer gepraat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten