Het stichten van de Republiek Turkije door Mustafa Kemal Atatürk kwam eigenlijk drie jaar te laat zou je nu kunnen zeggen.
Omdat de, bij het verdrag van Sevres (1920) bepaalde, controle over het land door Italië, Groot-Brittannië en Frankrijk voor de Turken onacceptabel was, namen zij het in de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog van 1920 tot 1923 op tegen de geallieerden.
Met de Vrede van Lausanne in 1923 kwam er een eind aan deze oorlog en op 29 oktober van dat jaar werd de Republiek Turkije gesticht.
De herdenking op de Dag van de republiek (Cumhuriyet Bayramı) wordt uiteraard uitbundig gevierd. Op deze nationale feestdag heeft het personeel van overheid en semi-overheid een vrije dag. Alle openbare instellingen, scholen, banken en kantoren zijn gesloten.
In de grote stadions vinden herdenkingsceremoniën plaats en er zijn optochten, culturele en folkloristische activiteiten in heel het land.
Helaas is er destijds in 1923 geen rekening gehouden met het plan om de Olympische Spelen van 2020 in Turkije te houden.
Voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen van de XXXIIe Olympiade hebben zich naast Istanbul nog Bakoe in Azerbedjan, Doha in Qatar, Madrid in Spanje, Rome in Italië en Tokio in Japan kandidaat gesteld. De landen moeten hun plannen voor februari 2012 uitgewerkt hebben.
De keuze van Istanbul zou een mooi cadeau geweest zijn voor de 100-jarige.
Maar goed, natuurlijk is minister-president Erdoğan niet voor een gat te vangen. En in verband met het 100-jarig bestaan van Turkije heeft hij nog meer pijlen op zijn boog.
Onlangs werd het feit herdacht dat in september 1856 de eerste spoorlijn van Turkije geopend werd. Een traject van 130 km tussen İzmir en Aydın was de eerste baan uit de 155-jarige geschiedenis van de Turkse spoorwegen.
Ter gelegenheid van die verjaardag werden uitgebreide plannen bekend gemaakt om het spoorwegnet van Turkije te reorganiseren en grootschalig uit te breiden. Enkele nieuwe hoge snelheidslijnen waren onlangs geopend, maar in 2023 (het honderdjarig bestaan van de republiek) moet het plan voltooid zijn met nog eens 10.000 km hoge snelheidslijn en 4.000 km normaal spoor. Toch ook een leuk cadeau voor de jarige.
Maar er zit nog meer in het vat.
Er bestaat sinds enige tijd een samenwerkingsverband tussen de Turkse overheid en het Japanse Instituut voor Ruimte Onderzoek, met als doel de ruimtetechnologie in Turkije te ontwikkelen. Het Turkse idee is om in 2023 een astronaut de ruimte in te sturen.
Volgens de Japanners niet onmogelijk maar er zullen heel veel moeilijkheden en teleurstellingen overwonnen dienen te worden ook gezien de korte tijdspanne. Daarnaast zullen de financiële offers gigantisch zijn.
Turkse ingenieurs werken momenteel in Japan aan de bouw van een satelliet en de afspraak is dat een volgende satelliet in Turkije gebouwd zal gaan worden. Dan ben je er nog niet en de inspanningen zullen enorm zijn.
Er bestonden sinds 2001 al vage plannen voor een ruimteprogramma maar minister-president Erdoğan heeft daar dit jaar nieuwe impulsen aan gegeven.
Het doel is nu om in 2023, de honderdste verjaardag van de Republiek Turkije, een Turkse astronaut in de ruimte te brengen.
....maar dan heb je ook wat.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten