Behalve het reeds eerder genoemde: krijgsolifanten, zijn er natuurlijk meer aanwijzingen waaruit het verband en de aanwezigheid van olifanten in de Turkse samenleving verklaard zou kunnen worden.
Uit de Koran:
Soera 105 De Olifant (Al-Fiel)
105.1. Hebt ge niet vernomen hoe uw Heer de bezitters der olifanten behandelde?
105.2. Heeft Hij hun plannen niet teniet gedaan?
105.3. Zond Hij geen zwermen vogels op hen neer?
105.4. En wierpen deze klompen klei?
105.5. Dat hen maakte als fijn gekauwd (door het vee) stro?
Abraha, een Christenvorst uit Jemen, hield een veldtocht naar Mekka om de Ka'aba, het huis van Allah, te vernietigen.
De Ka'aba is het bekende kubusvormige gebouw dat volgens de traditionele Islamitische visie door Adam gebouwd zou zijn en na een verwoesting herbouwd door Ibrahim en zijn zoon Ismael. Tegenwoordig ligt het gebouw binnen de moskee van Mekka en is het richtpunt van alle gelovige Islamieten tijdens hun gebeden.
Abraha ging met een leger en 13 olifanten op weg maar slaagde niet in zijn opzet. De door de vogels afgeworpen klompen klei zorgden voor ernstige verwondingen bij de soldaten en de begeleiders van de olifanten. Met als gevolg dat ze verslagen werden en de Ka'aba behouden bleef.
Volgens de overleveringen zou dit gebeurd zijn in het geboortejaar van Mohammad in 571. Bekend als: het jaar van de olifant.
Volgens onderzoekers zou de Koran ongeveer uit het jaar 640 kunnen stammen.
Waar de Turken oorspronkelijk vandaan komen is niet zo heel belangrijk in dit verband. Men is het er in ieder geval wel over eens dat ze uit Centraal Azië, Buiten-Mongolië, kwamen. Volksverhuizingen hebben plaatsgevonden zo lang de mens bestaat. Ieder mens heeft m.i. het recht daar te wonen waar hij of zij dat wil. En zo trokken er dus grote groepen mensen vanaf de zevende eeuw vanuit Centraal Azië richting het westen. Veel van deze verhuizers kwamen terecht in het land dat we nu Iran noemen.
De bekendste bevolkingsgroep die uit het oosten kwam is die van de seltsjoeken. De seltsjoeken drongen steeds verder op en veroverden Perzië en namen Bagdad in. Daar vestigden ze aanvankelijk hun heerschappij en hun dynastie. De tweede sultan van de dynastie met de bijnaam Alp Arslan (moedige leeuw) bekeerde zich tot de islam.
Later veroverde hij Turkije in zijn strijd tegen de Byzantijnen (1071) en bracht daarmee de islam naar Turkije. Pas in 1923 werd als gevolg van de hervormingen in het land de islam als staatsgodsdienst afgeschaft.
Officieel behoort nog wel ongeveer 95% van de Turkse bevolking tot de islam.
Maar of daarmee ook de Soera 105 voor iedereen toegankelijk was is nog maar de vraag. Maar het zal voor iedereen duidelijk zijn dat het jaar van de olifant wel een van de belangrijkste jaren uit de geschiedenis van de mensheid is.
Wordt vervolgd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten