Sinds kort was hij "in analyse" zoals ze dat noemden. Vandaag had hij weer een afspraak met zijn psychotherapeut. Een "vrije" associatie sessie stond er op het programma, dacht hij. Hij wist wel wat zo iets inhield en hij zou het lijdzaam ondergaan. Hij had er weinig fiducie in. Trouwens, de hele behandeling stond hem tegen en hij zag de zin er niet van in. Maar zijn huisarts had hem overgehaald en hij zou nog even volhouden.
Zon - warm
Warm - bruin
Bruin - zomer
Zomer - vakantie
Vakantie - Turkije
Turkije - olifanten
Hé, dacht de therapeut, die ken ik nog niet.
Olifanten - dik
Dik - .....
Enkele maanden daarvoor had de man een sightseeing tour naar Turkije gemaakt. Hij was op de geijkte plaatsen geweest en had een groot aantal populaire attracties bezocht.
Tijdens zijn eerste bezoekje aan een bazaar waar ook veel souvenirs werden aangeboden stootte hij nogal pijnlijk zijn hoofd tegen een aan een van de kraampjes opgehangen houten olifant. Daarna lette hij er onwillekeurig op overhangende olifanten en in alle giftshops, op alle bazaars en bij heel veel strandkraampjes zag hij ze. Een enkele keer droomde hij zelfs over olifanten.
Turkije en olifanten? Hij zag het verband niet en in Istanbul vroeg hij aan een van de kooplui waarom hij die beeldjes verkocht.
"Niks bijzonders. De olifant brengt geluk en voorspelt een lang leven". Een andere verklaring kon de koopman er niet bij geven. Hij had verder geen idee.
Toen mij dit verhaal ter ore kwam moest ik er aan denken dat ik me die vraag ook al enkele malen gesteld had als ik ergens een olifantenaanbod zag. En ik was op een gegeven moment tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk zo gek niet was: Turkije en olifanten.
In de Oudheid en tot aan de Middeleeuwen werden bij grote veldslagen en veroveringstochten vaak krijgsolifanten ingezet.
Het bekendste voorbeeld hiervan is de veldtocht van Hannibal, de Carthagees die in zijn strijd tegen de Romeinen vanuit Spanje in 218 v.Chr. over de westelijke Alpen trok en zo Noord-Italië binnenviel. Volgens Griekse en Romeinse geschiedschrijvers uit die tijd werd zijn leger vergezeld van 37 krijgsolifanten.
Maar waarschijnlijk de veldslag waarbij de meeste krijgsolifanten werden ingezet was die tijdens de oorlog tussen Antigonos aan de ene kant en Seleucus e.c. aan de andere kant om de nalatenschap van Alexander de Grote.
De beroemde veldslag vond plaats in 301 v.Chr. In totaal stonden er 475 Indische strijdolifanten tegenover elkaar die letterlijk en figuurlijk een verpletterende indruk hebben moeten maken. Beschermd met een soort leren harnas walsten ze als tanks met een geschutstoren op hun rug alles plat wat op hun weg kwam.
De veldslag vond plaats bij het dorp Ipsus in Phrygië, in West-Anatolië in het huidige Turkije.
Wordt vervolgd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten