De discussie over het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd heb ik absoluut nooit kunnen begrijpen. Laat ik nu altijd gedacht hebben dat het hebben en houden van een uitstekende gezondheidszorg en sociaal stelsel er op gericht was om er voor te zorgen dat mensen gezonder konden blijven en ouder konden worden zodat ze na gedane arbeid konden genieten van hun verdiende rust. Nee ouwetjes, jullie blijven veel te gezond en jullie worden veel te oud. Dat kunnen we niet meer betalen en dus, als straf, worden bepaalde medische ingrepen bij ouderen niet meer vergoed en wordt de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd.
Over dit onderwerp is bij beleidsmakers in heel Europa een soort gekte ontstaan die zeer besmettelijk werkt. En eerlijk is eerlijk. Ik begrijp het gewoon niet. Ik vermoed dat het aan mijn opvoeding en opleiding ligt maar ik snap het echt niet. Ja, dat is goed te merken kan je dan zeggen. OK maar er is tot nog toe niemand geweest die mij de logica van de genoemde maatregelen heeft kunnen doen inzien.
De werkloosheid in alle landen van Europa is de laatste jaren in hoog tempo toegenomen. De Nederlandse regering is er bij de publicatie van nieuwe cijfers als de kippen bij om aan te geven dat ze het in vergelijking met landen als Spanje en Griekenland toch wel fantastisch hebben gedaan. Ja als je 6% afzet tegen 25% is dat een enorm verschil. Maar het aantal werklozen groeit gestaag. De jeugdwerkloosheid in Nederland komt trouwens al boven de 12%.
En wat doet men dan in heel veel landen? Juist de pensioengerechtigde leeftijd verhogen. Een paar jaartjes erbij, stapje voor stapje of iets rigoureuzer. Logisch? Het mag zo lijken omdat daarmee meer premies en belastingen afgedragen zouden worden en de productiviteit zou toenemen. Maar in eerste instantie zal toch het effect zijn dat vooral de jeugdwerkloosheid toe zal nemen. De oudjes moeten langer doorbuffelen, de anderen kunnen niet doorschuiven en de jongeren komen dus niet aan de bak. Meer uitkeringen dus.
Als er voldoende arbeidsplaatsen zijn zou de maatregel misschien een bijdrage kunnen zijn aan het oplossen van de financiƫle problemen waar de landen in verkeren. Maar er is geen werk. En ligt daar nou niet juist de crux? Ik denk niet dat we erg optimistisch moeten zijn over terugdringen van de werkloosheid in de komende jaren. Het zal moeilijk worden om voor meer werkgelegenheid te zorgen. Maar dat zou toch de juiste volgorde zijn?
Ook hier in Turkije gaan er stemmen op de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen. De gekte slaat over. Het Turkse pensioenstelsel is totaal verschillend met dat van de meeste Europese landen. En de hele sociale zekerheid is heel anders georganiseerd. Doordat veel mensen al heel vroeg met pensioen kunnen is er een stelsel ontstaan dat zichzelf niet meer dekt. Het zorgt voor instabiliteit van de economie. En dat zorgt vooral voor de noodzaak tot veranderingen.
Mijn buurman is trouwens zeer tevreden met zijn pensioenregeling. Hij heeft 25 jaar bij een bank gewerkt en ging toen een aantal jaren geleden met pensioen. Hij is nu 55 jaar. Hij heeft een eigen huisje. Zijn pensioen bedraagt ongeveer 1200TL per maand. Niet hoog. Af en toe werkt hij er een paar dagen bij als los arbeider. Zwart natuurlijk.
Zijn vrouw werkt halve dagen in de huishouding. Ook zwart natuurlijk. Zijn kinderen zijn de deur uit. Een deel van zijn tijd brengt hij met vrienden rokend en theedrinkend door in het theehuis.
Hij heeft een motorbootje en als het weer het toelaat gaat hij regelmatig een dagje de zee op om een maaltje vis te verschalken.
Op veranderingen, of die nu door Europa komen of door noodzakelijke wijzigingen in het sociaal verzekeringsstelsel, zit hij niet te wachten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten