Weleens keşkek gegeten?
Een manier om te bereiden:
Zet 1kg tarwe graankorrels een nacht net onder water om te wellen.
Doe het gewelde graan samen met 1kg kip of kalfsvlees of gemengd, eventueel met bot en al, in een ruime pan en laat het anderhalf tot twee uur koken.
Haal kip of kalfsvlees eruit en verwijder zorgvuldig de botjes. Vlees terug in de pan en het geheel mengen of stampen tot een geheel ontstaat dat eruit ziet als een soort rijstpap.
Serveer het warm in een kom of op bord, overgoten met botersaus.
Niet ingewikkeld en niet echt iets bijzonders?
Ja, zeer bijzonder.
Sinds november 2011 staat keşkek op de Unesco's Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.
Keşkek was ooit een deel van het traditioneel bruiloftsontbijt. Maar wordt ook genuttigd bij andere ceremoniën, religieuze feestdagen of bij begrafenissen.
Het maakt deel uit van de Turkse, de Iraanse en de Griekse keuken.
Een speciale commissie van Unesco vergadert jaarlijks een aantal dagen om te bekijken welke tradities, gebruiken, dans- of muziekvormen etc. op de lijst moeten worden gezet waarop zaken die misschien binnen niet al te lange tijd gedoemd zijn te verdwijnen.
De lijst omvat op dit moment ruim 200 "intangible heritage practices and expressions that help demonstrate the diversity of heritage and raise awareness about its importance".
Op 15 december jl. werd in Nederland weer de jaarlijkse Landelijke Naturalisatiedag gevierd. In heel veel gemeenten wordt dan tijdens een feestelijke bijeenkomst het Nederlanderschap uitgereikt aan nieuwe burgers die met succes het inburgeringexamen hebben afgelegd. Met een hapje en een drankje, met een lach en een traan worden nieuwe burgers verwelkomd. Zo ook in Den Haag en de dag zou worden afgesloten met een multicultureel buffet.
Dat laatste nu was behoorlijk tegen het zere been van de PVV. De gemeenteraadsfractie van de PVV in Den Haag moest hier beslist vragen over stellen aan burgemeester en wethouders.
Een multicultureel buffet op een Nederlandse naturalisatiedag. Dat kon natuurlijk niet. En raadslid Machiel de Graaf van de PVV wilde met alle plezier toelichten waarom dit eigenlijk niet kon.
Volgens hem moest er op de dag stamppot boerenkool met worst geserveerd worden. Dat was lekker, hartstikke gezond en stukken goedkoper. En vanzelfsprekend echt traditioneel Nederlands.
En ja, daar heeft hij eigenlijk wel gelijk in toch?
Boerenkool wordt vooral verbouwd in België en Nederland en verder nergens (hoewel er gefluisterd wordt dat de kool uit Oost-Europa zou komen). Maar de rest? Aardappelen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Maar de worst dan? Ja, die wordt tegenwoordig gemaakt van spotgoedkoop Braziliaans varkensvlees. En dat mogen veel van de nieuwe burgers niet eten.
Volgend jaar december is er weer een nieuwe bijeenkomst van afgevaardigden die de Unesco-lijst zullen moeten updaten.
Ik vermoed dat de PVV er bij de minister-president via kamervragen op zal aandringen om druk uit te oefenen op de Unesco.
Is het de minister-president bekend dat de stamppot boerenkool met worst nog altijd niet op de lijst van....
Smakelijk gelachen!
BeantwoordenVerwijderenZonnige zomergroet