Even moest ik glimlachen toen ik weer eens de geweldige conclusies van een onderzoek onder ogen kreeg. Goed, sommige onderzoeken brengen nieuwe feiten aan het licht, sommige onderzoeken bevestigen eerdere bevindingen, sommige onderzoeken zijn wereldnieuws, sommige onderzoeken zijn gefraudeerd en ga zo maar door.
Honderden instituten, onderzoeksbureaus, wetenschappelijke afdelingen of interne functionarissen houden zich daar dagelijks mee bezig. Duizenden mensen doen niets anders dan onderzoeken. Nodig, dat is wel duidelijk. Op het gebied van gezondheid, economie, voedselvoorziening, ja elk facet van het menselijk bestaan wordt ondervangen en onderzocht.
Maar bij sommige onderzoeken rijzen je de haren te berge en bij sommige onderzoeken zet je je vraagtekens. En natuurlijk, soms zijn het deelonderzoeken die ergens inpassen, soms zijn ze bedoeld voor de lange termijn en soms lijken ze absoluut niet relevant. Wat heb je daar nou aan? En de belastingbetaler mag weer dokken! En meer van dergelijke opmerkingen.
Vorige week verscheen er een persbericht van de SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek in Nederland. Er waren 90 ongelukken op buitenwegen geanalyseerd en in het kort waren dit de bevindingen en aanbevelingen:
Door wegen buiten de bebouwde kom veiliger in te richten kunnen veel ernstige bermongelukken worden voorkomen (nee toch).
Ruimere bochten, geribbelde kantmarkeringen, bomen of andere obstakels die zijn afgeschermd of verder van de weg staan kunnen de wegen veiliger maken (goh).
En meer van dergelijk fraais.
Zou er iemand zijn die veronderstelt dat er minder ongelukken gebeuren als je bomen langs de weg plant, als je de bochten scherper maakt, als je harder mag rijden, als je makkelijk van de weg kan raken, als je ………..
Ja ik krabde me wel even achter mijn oor.
En toen las ik dit in een Turkse krant. Het was een interview met Dr. Hamdi KoƧer van het kankeronderzoeks- en behandelingscentrum Neolife Medical Center.
Hij maakte wereldkundig dat borstkankerpatiƫnten voor 95% kunnen genezen als de tumor in een vroeg stadium, voor er sprake is van uitzaaiingen, wordt ontdekt en er vroegtijdige behandeling plaatsvindt. Een vroege diagnose kan van levensbelang zijn (nou nou).
De belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van borstkanker is het vrouw zijn en daarbij de leeftijd (poeh).
Zouden er ook mensen zijn die denken dat het vanzelf overgaat als je maar niet weet dat je het hebt?
Ik moest even slikken.
Zo is er wel vaker een onderzoek waarvan je je bij het lezen van de conclusies afvraagt of het iets heeft opgeleverd of dat de bevindingen je bekend voorkomen.
Hoofdonderzoeker psycholoog Gordon Hodson van de Brock University in Ontario Canada heeft uit onderzoek onder kinderen geconcludeerd (publicatie januari 2012) dat kinderen met een lage intelligentie als volwassenen eerder geneigd zouden zijn tot vooroordelen (toe maar).
Als volwassene met lage intelligentie zouden ze zich dan aangetrokken voelen tot het conservatisme hetgeen mogelijke veranderingen in hun houding ten opzichte van vooroordelen zou tegenwerken (jawel).
En uit dit nieuwe onderzoek zou men zo maar kunnen concluderen dat mensen die toegeven aan racisme en vooroordelen misschien gewoon dom zijn (jeetje).
Even moest ik grimlachen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten